BAHASA

Fasa 1 PBS : LADAP PBS Bahasa Melayu Ting.1

 
LADAP PBS Ting. 1  Bahasa Melayu
Hari ini 28 APRIL 2012 (Sabtu), LADAP PBS (Pentaksiran Berasaskan Sekolah)  bagi beberapa  mata pelajaran telah diadakan sebagaimana yang dijadualkan. Antara panitia yang terlibat ialah Panitia BM, Panitia BI dan Panitia Sejarah.
 
 
wajib tahu dan faham… laksanakan
 
LADAP PBS BM telah diadakan di Makmal Komputer (2) melibatkan guru-guru yang mengajar peringkat Menengah Rendah.  Kehadiran guru adalah baik,  iaitu 17 daripada 20 orang guru yang mengajar kelas Peralihan hingga Tingkatan 3.  Tiga orang guru tidak hadir bersebab.
 
 
 
perlahan-lahan, lama-lama tambah faham…..

Semua guru BM Tingkatan 1 diharap dapat menggunakan bahan-bahan yang diberi sebagai panduan bagi melaksanakan PBS.   Guru-guru BM yang lain boleh 'bersedia' mulai sekarang…. 

Beberapa istilah baharu digunakan menggantikan yang lama (yang pada asasnya mempunyai makna dan matlamat yang sama).  Istilah-istilah ini wajib diketahui dan difahami oleh semua guru dalam pelaksanaan PBS.   Antaranya ialah :


 PdP – Pengajaran dan Pembelajaran (dulu P & P)
         B – Band (menggantikan skor dalam bentuk markah –
                   terdapat 6 band ) 
           PS – Penyataan Standard
D – Deskriptor
E – Evidens (Evidens menentukan Deskriptor)
L – Lisan
B – Baca
T – Tulis

Contoh : B1 DL1 E1(Band 1, Deskriptor Lisan, Evidens 1)
– Berinteraksi tentang sesuatu perkara yang berkaitan dengan kehidupan harian.

 
Puan 
Perlu diingatkan bahawa untuk mata pelajaran BM, guru tidak boleh melakukan aktiviti pentaksiran (PBS) daripada bahan yang digunakan semasa PdP.

Terima kasih diucapkan kepada En Muhammad Rizal bin Arshad atas penyampaian yang baik dan berkesan.   Terima kasih juga kepada guru-guru BM yang hadir pada pagi ini.  

Terima kasih kepada Encik Yap Soon Meng, Ketua Bidang Bahasa kerana menunggu hingga LADAP BM (2) ini berakhir pada pukul 12.30 tengah hari.